Amerikanska riskkapitalister tror på prenumerationsmodellen för försäljning av böcker. Scribd har tagit in 22 miljoner dollar (runt 160 miljoner kronor) för att öka på sin tillväxttakt.
Den 5 januari offentliggjorde Scribd att de tagit in 22 miljoner dollar i finansiering, den fjärde rundan. Riskkapitalisterna jämför utvecklingen inom bokbranschen med den som redan skett inom film och musik där streamingtjänster har slagit ut fysisk distribution och börjar konkurrera ut även download.
Ännu är det för tidigt att säga om prenumerationsmodellen kommer att fungera för böcker. Kritiken bland författare är stor efter att Amazons Kindle Unlimited visat minskade intäkter för ett antal egenutgivare. Många förlag tvekar också och gör bara delar av sin utgivning tillgänglig via de tjänster som finns.
Scribds konkurrenter Oyster tog in 14 miljoner dollar för ett år sedan och dessa båda kämpar nu för att ta hand om det växande antalet kunder på prenumerationsmarknaden. Scribd erbjuder obegränsad läsning av eböcker för 8,99 dollar i månaden.
Andra nystartade prenumerationstjänster internationellt är Bookmate och 24symbols samt Mofibo på den nordiska marknaden och de svenska Readly och Storytel.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Om man jämför med Netflix och dess konkurrenter på film- och tv-seriemarknaden så erbjuder dessa oftast ett begränsat utbud med material från vissa filmbolag. Rättigheterna ändras också konstant så att en film som var tillgänglig ena dagen kan plötsligt vara bortplockad nästa dag. De har också satsat pengar på exklusivitet där exempelvis Netflix spenderar runt 4 miljoner dollar – per avsnitt för tv-serier som House of Cards och Orange is the New Black.
Även de svenska prenumerationstjänsterna har provat exklusivitet i olika varianter, främst genom förhandssläpp där exempelvis ljudböcker blivit tillgängliga via Storytel en-två veckor före officiellt utgivningsdatum.
I dagsläget har varken Amazon, Scribd eller Oyster indikerat att de tänker ge sig in på den svenska eller nordiska marknaden. Om man bortser från det faktum att Scribd är tillgängligt i hela världen, även om vissa böcker då inte är tillgängliga i alla länder på grund av rättigheter. Inte helt olikt Netflix som har ett mycket större utbud i USA än i andra länder.